Marokkaanse keuken | Medina Leuven
top of page

Marokkaanse keuken

 

"La cuisine marocaine classée 2ème meilleure gastronomie du monde en 2014"

De traditie van de Marokkaanse keuken.

Marokkaanse keuken is een mix van traditie, Berbers, Arabieren en de invloed van Andalusië. Marokkaanse keuken is zeer aromatisch. Het is een botsing van vele onverwachte smaken. Vlees, fruit, kruiden en specerijen. Gerechten worden gekookt in een schotel genaamd " Tajine " : een geëmailleerde of terracotta kegelvormig stoofpot. De intense circulatie van stoom en kruiden zorgt voor lekkere smaken.

Specialiteiten en smaken van de Marokkaanse keuken.

Marokkaanse keuken biedt een verscheidenheid aan tajines, salades en ten slotte de top van de Marokkaanse keuken ; Zout-zoet Pastilla's. Deze zijn gevuld met gehakt of kip en gemengd met ei, amandelen, uien en kruiden. "Verpakt" in een Franse gebakje en bestrooid met cukrem Pastilla, wat heel arbeidsintensief is, en  bestaat uit laagjes deeg Warka (dunnere versie van filodeeg), vlees of kip en natuurlijk kaneel. De intense aroma van kaneel brengt je naar Marokko. Harira.

De maaltijden zijn belangrijke sociale momenten in het leven van Marokkanen. Ze eten meestal gezamenlijk rond grote borden die volgestapeld liggen met voedsel. Het eten wordt met de rechterhand gepakt.

 

Tajine is een populair gerecht: een stoofschotel die wordt bereid in een aardewerken pan met een vulkaanvorming deksel. Couscous wordt in heel Noord-Afrika gegeten maar is van oorsprong Marokkaans. Meestal wordt het gerecht geserveerd op de heilige vrijdag. Couscous wordt gemaakt van een graansoort die bestaat uit kleine korreltjes. Het wordt gestoomd en geserveerd met vlees en meestal zeven verschillende groenten (zeven is een magisch getal). Bij de bereiding worden kruidenmengsels gebruikt, die van moeder op dochter worden overgebracht. Zo kent iedere familie zijn eigen recept voor couscous. Er zijn zoveel couscous smaken als er vrouwen zijn in
Marokko.

Gebakjes

Heerlijk en onweerstaanbaar, zoveel smaken en vormen -pistache, noten, amandelen, dadels, kaneel, roze water, honing, oranjebloesems, kardemom, vijgen en nog veel meer. De lijst is oneindig lang en de liefde voor koken is het meest essentiële ingrediënt: “ Als je geen liefde en passie voor koken hebt, blijf je er het best vanaf, want dat is de beste en belangrijkste ingrediënt”

Marokkaanse muntthee

En dan is er natuurlijk de muntthee, altijd bereid volgens een vast ritueel.
De basis is groene thee, waarbij blaadjes munt worden toegevoegd. Dan gaat er suiker in het theepotje. De thee wordt geserveerd in kleine glaasjes. Bij het inschenken wordt de theepot eerst heel hoog gehouden om dan met een vloeiende beweging omlaag te worden gebracht. De ervaren theeschenker morst geen druppeltje. Na drie glaasjes is het tijd om weer op te stappen. Dat wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar iedere Marokkaan weet het. Handig om te weten als je als buitenlander uitgenodigd wordt voor thee!

bottom of page